ΨΩΡΙΑΣΗ

psoriasi

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Είναι μία συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που εμφανίζεται σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ;
Η ακριβής αιτία της ψωρίασης παραμένει άγνωστη, ένας συνδυασμός στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης με ανοσοποιητικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της νόσου. Αν και τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται στο δέρμα, στην πραγματικότητα είναι ένα πρόβλημα που προέρχεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν  την έναρξη της νόσου σε ένα γενετικά προδιατεθειμένο άτομο  όπως είναι το έντονο ψυχολογικό στρες, το κάπνισμα, ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, η μεγάλη έκθεση στον ήλιο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ;
Η ψωρίαση αν και είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του δέρματος εχει εκλεκτική εντόπιση στους  αγκώνες, τα γόνατα, τριχωτό της κεφαλής, γλουτιαία πτυχή, όνυχες χειρών και ποδιών.

Η ψωρίαση διαγιγνώσκεται από την κλινική εμφάνιση του κοκκινωπού δέρματος με ασημένιες, λευκές κλίμακες αποκαλύπτοντας την πιο κοινή  της μορφή έχοντας μια μεταβλητή πορεία, βελτιώνοντας και επιδεινώνοντας περιοδικά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης (συμπεριλαμβανομένης της φλυκταινώδους ψωρίασης, της ψωρίασης των γλουτών, ερυθροδερμικής ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας ) που διαγιγνώσκονται από την εμφάνισή τους.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψωρίασης ποικίλλουν.
Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινα στίγματα ,φολιδωτές ερυθηματώδεις κηλίδες
  • Μικρά κηλιδωτά σημεία (συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά)
  • Ξηρό, ραγισμένο δέρμα που πολλές φορές μπορεί να αιμορραγήσει
  • Κνησμός, κάψιμο, ερεθισμός
  • Παχιά νύχια στα χέρια και στα πόδια, επηρμένα και με εξογκώματα
  • Πρησμένες, δύσκαμπτες  αρθρώσεις

Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ;
Όπως προαναφέρθηκε δεν πρόκειται για μεταδοτική δερματική νόσο επομένως δεν μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο ενώ δεν μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά ή με φυσική επαφη.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ριζική αντιμετώπιση της νόσου, υπάρχουν όμως διάφορες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν πολύ την κατάσταση εστιάζοντας στην μείωση των συμπτωμάτων, αποσκοπώντας στην μείωση της φλεγμονής και των κλιμάκων, στην επιβράδυνση ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στην απομάκρυνση των πλακών. Εντούτις δεν είναι ασυνήθιστο η ψωρίαση να χαλαρώνει αυθόρμητα για χρόνια και να παραμένει σε ύφεση.

Η θεραπεία της ψωρίασης είναι εξατομικευμένη, αφού οι ασθενείς διαφέρουν στον τύπο, στη σοβαρότητα και στην ανταπόκριση της θεραπείας. Αυτό οφείλεται στη φύση της νόσου και με την  κατάλληλη διάγνωση  καθορίζεται ξεχωριστά η καλύτερη θεραπεία.

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται η τοπική αγωγή µε αλοιφές, κρέµες, ή λοσιόν, η φωτοθεραπεία (χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρµα) και σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η θεραπεία µε φάρµακα από το στόµα, τα οποία δρουν είτε προκαλώντας γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήµατος, είτε επιβραδύνοντας τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασµό των δερµατικών κυττάρων.