ΑΚΜΗ

akmi

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η AKMH:
Η ακμή είναι μία συνηθισμένη φλεγμονώδης (ή μη) δερματίτιδα του δέρματος που επηρεάζει το 70-80% του εφηβικού πληθυσμού.  Ο πιο συνηθισμένος τύπος ακμής λεγεται Acne Vulgaris η διαφορετικά  <<κοινή ακμή>>  είναι μια ασθένεια του δέρματος που χαρακτηρίζεται από σπυράκια.μαύρα ή λευκά στίγματα  και λιπαρό δέρμα.  Πρόκειται για την πιο κοινή πάθηση του δέρματος επηρεάζοντας σε σημαντικά υψηλό ποσοστό άτομα κατά την εφηβική ηλικία ενώ σε ποσοστό 20% περίπου των περιπτώσεων  επιμένει στην ενήλικη ζωή,ιδιαίτερα στις γυναίκες,επειδή είναι ορμονοεξαρτώμενο νόσημα.

TI ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ:
Η παθογένεια  της ακμής δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Μια σειρά παραγόντων  ενεργοποιεί  την ακμή  με την κληρονομικότητα  και τις ορμονικές αλλαγές  να θεωρούνται  οι  κύριες  αιτίες   που βρίσκονται  πίσω από τις περισσότερες μορφές της.  Εντούτοις άλλοι παθογενετικοί παράγοντες που εχουν σχετισθεί με την ακμή προέρχονται απο:

  • Στρες/συναισθηματικό αγχος.
  • Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος.
  • Διαταραχή της κερατινοποίησης και απόπτωση των κερατινοκυττάρων που οδηγούν σε απόφραξη της εισόδου των τριχοσμηγματογόνων αδένων και δημιουργία φαγεσώρων («μαύρα» και «λευκά» στίγματα).
  • Μικροβιακές επιμολύνσεις.
  • Ακατάλληλα/Λιπαρά καλλυντικά.
  • Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα,λίθιο ή ανδρογόνα.
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου.
  • Εμμηνορροικό κύκλο.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ακμής  αναπτύσσονται πιο συχνά στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τους ώμους ή την πλάτη και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο ακμής και την σοβαρότητα της κατάστασης .

Στη φλεγμονώδη ακμή  μπορεί να δημιουργηθούν βλατίδες, δηλαδή μικρά κόκκινα σπυράκια και φλυκταινίδια, σπυράκια με πύον. Πιο έντονες και συχνά επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστεις, αυτές οι κυστικές αλλοιώσεις  είναι ευμεγέθη στιγματα που μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα για αρκετές εβδομάδες. Τα στίγματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο εάν μολυνθούν, ενώ μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Στη μη φλεγμονώδη ακμή παρατηρούνται μόνο οι φαγέσωρες.
Τόσο οι ανοικτοί, όσο και κλειστοί φαγέσωρες, αποτελούν μη φλεγμονώδεις μορφές της ακμής.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η ακμή αποτελεί μια πολύπλευρη πάθηση του δέρματος και πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με  αρνητική επίδραση  στην ψυχολογία  και την ποιότητα ζωής των ασθενών με τους εφήβους να τείνουν πιο ευάλωτοι επηρεάζοντας  πολλες φορές την αυτοεκτίμησή , την αυτοπεποίθηση, την προσωπικότητα και την κοινωνική τους ζωή. Επομένως είναι υψίστης σημασίας να γίνει σωστά και έγκαιρα η διάγνωση του τύπου της ακμής και μετα από την κλινική εξέταση να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά του δέρματος ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο και εξατομικευμένο ήπιο και σταδιακό θεραπευτικό σχήμα.

Ο τύπος της θεραπείας που θα λειτουργήσει για εσάς θα εξαρτηθεί τόσο από το είδος της ακμής που έχετε, όσο και από τους πρόσθετους παράγοντες που φαίνεται να προκαλούν την εμφάνιση ακμής.

Η θεραπεια μπορει να περιλαμβάνει τοπικη αγωγή κατά της ακμής, από του στόματος αντιβιοτικά. ορμονική θεραπεία (π.χ. οιστρογόνα ,αντιανδρογόνα ), θεραπεία με ισοτρετινοίνη.

Θεραπεία / αντιμετώπιση ουλών:
Η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ουλών είναι το Dermapen ή Μicroneedling.