ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

murmikies

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ;
Οι μυρμηκιές  είναι καλοήθη, ιογενή εξογκώματα της επιδερμίδας, υπό μορφή βλατίδων οι οποίες  προκαλούνται από κάποια στελέχη του  ιού  των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus HPV).

Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

ΟΙ ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ;
Οι μυρμηκίες είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Προκείμενου να εμποδίσετε την εξάπλωσή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε αμέσως και να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με άλλες μυρμηκιές. Πρόκειται λοιπόν για νόσημα που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ιδίως απαντάται σε μέλη κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων, καθώς ένα περιβάλλον υγρασίας όπως  η βάδιση με γυμνά πέλματα και η επαφή κοινόχρηστων αντικείμενων ευνοούν την ανάπτυξη του ιού και  την εξάπλωσή του.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο και επειδή δεν συμμορφώνονται πάντοτε με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής.

Συχνά, οι μυρμηκιές επανεμφανίζονται και αυτό συμβαίνει  όταν δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις.

ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ;
Όπως προαναφέρθηκε ο ιός της μυρμηκιάς ευδοκιμεί και καθίσταται ιδιαίτερα μεταδοτικός σε συνθήκες υγρασίας, όπως π.χ. σε δημόσια λουτρά,κολυμβητήρια, ντους, αποδυτήρια, γυμναστήρια, ακόμη και μέσα σε αεροστεγή υποδήματα (μπότες, αθλητικά παπούτσια). Επιπρόσθετα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που μπορεί να μοιραζόμαστε με άλλους αποτελούν συχνά ιδανικό περιβάλλον εξάπλωσης των μυρμηκιών, εξαιτίας ακριβώς, της ιογενούς φύσης και της μεταδοτικότητας αυτών.

Εκτός  από τους περιβαλλοντικούς  παράγοντες που απαιτείται προσοχή και πρόληψη  ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί πρωτεύουσα αιτία εμφάνισης των συγκεκριμένων ιών, επιπλέον  το ψυχολογικό στρες, η επίπονη σωματική άσκησηκάποια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, η εγκυμοσύνη, αλλά και άλλες μορφές ασθενειών, συχνά ευνοούν την περεταίρω ανάπτυξη και εξάπλωση των μυρμηκιών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ;
Ο χρόνος επώασης, που μεσολαβεί από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών μιας μυρμηκιάς, ποικίλει από τέσσερις εβδομάδες, έως οκτώ μήνες. Γενικά οι μυρμηκιές είναι νόσημα με απρόβλεπτη πορεία, που εξαρτάται σημαντικά από την άμυνα του κάθε οργανισμού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοίασης.

Μια μυρμηκιά μπορεί να υποχωρήσει ύστερα από λίγους μήνες ή να παραμείνει αμετάβλητη για χρόνια ή μπορεί να εμφανισθούν πολλές μυρμηκιές γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η υποχώρηση των μυρμηκιών χωρίς θεραπεία συμβαίνει πιο εύκολα στα παιδιά σε διάστημα περίπου δυο χρόνων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΥΡΜΗΚΙΩΝ /ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Οι μορφές των μυρμηκιών διαφέρουν ως προς την περιοχή όπου τείνουν να αναπτύσσονται και διακρίνονται στις:

  • Κοινές μυρμηκιές

Οι κοινές μυρμηκίες είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος και μπορεί να είναι στρογγυλές ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα με λευκό, γκρίζο ή καφέ χρώμα επίπεδες ή να σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα και στο πρόσωπο, κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα έχει σχιστεί. Από πλευράς συμπτωμάτων οι κοινές μυρμηγκιές δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός από αυτές που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες θέσεις.

  • Ομαλές μυρμηκιές

Οι ομαλές μυρμηκιές είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες βλάβες με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γκριζοκίτρινο χρώμα. Ομαλές μυρμηκιές εντοπίζονται συνήθως στο μέτωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πηγούνι, στο λαιμό και στα πόδια, ενώ μπορεί χαρακτηριστικά να διατάσσονται σε μια γραμμή ως αποτέλεσμα εξάπλωσής τους λόγω ξυσίματος της περιοχής (μυρμηγκιές – φαινόμενο Koebner).

  • Θηλωματώδεις μυρμηκιές

Οι θηλωματώδεις μυρμηκιές εμφανίζονται συνήθως στους άνδρες, κατανέμονται στο πρόσωπο και στο λαιμό και συχνά συρρέουν. Συχνά οι μυρμηκιές αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο γένι των ανδρών και στο τριχωτό της κεφαλής.

  • Δακτυλοειδείς ή νηματοειδείς μυρμηκιές

Οι μυρμηκιές αυτές μοιάζουν με θηλώματα και εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού, στις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές. Ονομάζονται και μυρμηκιώδη θηλώματα και πολλαπλασιάζονται με την τριβή και τη χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό.

ΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΚΙΩΝ;
Αρχικά θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη θεραπεία των μυρμηκιών, γιατί οι μεμονωμένες και πρόσφατες μυρμηκιές θεραπεύονται ευκολότερα και μειώνεται ο κίνδυνος αυτοενοφθαλμισμού και μετάδοσης. Οι κυριότερες θεραπείες των μυρμηγκιών είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, το laser και σπάνια η χειρουργική αφαίρεση σε συνδυασμό με ειδικά τοπικά σκευάσματα για συμπληρωματική θεραπεία ή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ασθενούς.