ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ;
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη νόσο του δέρματος και των βλεννογόνων η οποία οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Αυτός ο ιός ανήκει στην οικογένεια Pox.

Υπάρχουν τρεις μοριακοί υπότυποι του ιού.
Οι υπότυποι Ι & ΙΙ προκαλούν παρόμοιες βλάβες κλινικά. Ο υπότυπος Ι ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί  την  μόνη εμμένουσα λοίμωξη οφειλόμενη στους ιούς Pox που προσβάλλει τους ανθρώπους.

ΠΟΙΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΡΜΙΝΘΟΥ;
Η μολυσματική τέρμινθος χαρακτηρίζεται από μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια. Πρόκειται για μονήρεις η πολλαπλές στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Η πλειονότητα των βλαβών εμφανίζουν ένα κεράτινο βύσμα το οποίο προσδίδει στην βλάβη ένα κεντρικό εντύπωμα.

Οι συχνότερες θέσεις εντοπίσεως  είναι σε περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τον κορμό και τα άνω και κάτω άκρα στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως στη γεννητική περιοχή και τις μηροβουβωνικές πτυχές στους ενήλικες. Τα σπυράκια της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο, ωστόσο παρουσιάζεται κνησμός  εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή.

Στους περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, οι βλάβες διαρκούν εώς και 6 μήνες και στην συνέχεια υποχωρούν αυτόματα.

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ;
Η μολυσματική  τερμινθος είναι μια ιδιαιτερα μεταδοτική πάθηση παρ’όλα αυτα   δεν φέρει κανένα σημείο επικινδυνότητας μπορεί όμως να διαρκέσει για χρόνια. Η συγκεκριμένη πάθηση μεταδίδεται όσο είναι εμφανείς οι δερματικές αλλοιώσεις μέσω της  άμεσης σωματικής επαφής δέρματος με δέρμα αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κ.λ.π.

Η μολυσματική τερμινθος προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν οι βλάβες  εμφανίζονται σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και μάλιστα εντοπίζονται στη γεννητική περιοχή, τότε θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επέκτασης και σε άλλα σημεία του σώματος μέσω του αυτοενοφθαλμισμού που μπορεί να συμβεί με την αφή, το ξύσιμο ή την προσπάθεια σύνθλιψης κάποιας βλάβης.

Ο χρόνος όπου κάποιος μπορεί να έχει κολλήσει έως ότου γίνουν εμφανείς οι δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες αλλά ο μέσος όρος είναι 2-7 εβδομάδες (χρόνος επώασης).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι δερματικές βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου θα εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία (αυτόματη υποστροφή) όταν το σώμα αναπτύξει φυσική αντίσταση (ανοσοποίηση) στον ιό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες μέχρι αρκετούς μήνες. Στο μεσοδιάστημα αυτό είναι δυνατό να γίνει διασπορά του ιού σε γειτονικές περιοχές.

Στα υγιή άτομα η μολυσματική τέρμινθος υποχωρεί αυτόματα και δε χρειάζεται καμία θεραπεία όταν όμως  η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου είναι χαμηλό είναι μεγάλες οι πιθανότητες  εμφάνισης της νόσου.

Εντουτοις σε άτομα στα οποία η μολυσματική τέρμινθος επιμένει ή εξαπλώνεται, είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπευτική αγωγη. Οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της μολυσματικής τέρμινθου  συμπεριλαμβάνουν την απόξεση ή την σύνθλιψη με χειρουργική λαβίδα, την κρυοθεραπεία, τη διαθερμοπηξία καθώς και τα τοπικά κερατολυτικά όπως η ιμικουιμόδη.

Ενώ αυτές μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνες θεραπείες, η τοποθέτηση τοπικού αναισθητικού πριν από τη θεραπεία βοηθά στην ανοχή και είναι ασφαλείς μέθοδοι.

Σε αντίθεση με άλλους δερματικούς ιούς που μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς σε λανθάνουσα κατάσταση και να επανεμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ο HPV και ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου δεν παραμένει στο σώμα εφόσον αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βλάβες που δημιουργεί.