ΘΗΛΩΜΑΤΑ

thilomata

ΘΗΛΩΜΑΤΑ
Τα θηλώματα είναι  προσεκβολές του δέρματος και αποτελούν καλοήθεις βλάβες. Πρόκειται για μικρά εξογκώματα στο δέρμα, στρογγυλά, τα οποία προεξέχουν, όπου μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν μίσχο από όπου κρέμονται. Συχνά έχουν το χρώμα του δέρματος και οι ασθενείς τις περιγράφουν σαν κρεατοελιές, αν και μπορεί να είναι ροδόχρωα, καφετιά ή ακόμη και σκουρόχρωμα και μπορεί να μοιάζουν με μικρές ελίτσες. Τα θηλώματα εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους και δε φαίνεται να υπάρχει υπεροχή όσον αφορά το φύλο και την ηλικία.

Συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών στις γυναίκες και στη βουβωνική χώρα στους άντρες. Πρακτικά μπορεί να εμφανιστούν στον καθένα, αν και θεωρείται ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να ευνοούν την εμφάνισή τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ;
Τα θηλώματα συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά το άτομο τα αναγνωρίζει ως μικρές ελιές. Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που είναι πιο θερμές και υγρές, γιατί εκεί ευνοείται η ανάπτυξη των ιών του HPV, δηλαδή σε περιοχές που το δέρμα έχει ρωγμές ή πτυχές.

Για παράδειγμα τέτοιες περιοχές είναι το πρόσωπο, οι μασχάλες, οι βουβωνικές περιοχές αλλά και το στήθος. Έχουν την δυνατότητα αύξησης του μεγέθους τους και του πολλαπλασιασμού τους.

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΘΗΛΩΜΑΤΑ;
Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό των θηλωμάτων (HPV).Θηλώματα μπορεί να έχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν όμως και προδιαθεσικοί και κληρονομικοί παράγοντες ευνοώντας τα έτσι, ώστε να παρουσιαστούν.

Έχει παρατηρηθεί ότι θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, πιθανώς λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη τους.

Το  χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα παιζει επίσης σημαντικό ρόλο  στην εμφάνιση των θηλωμάτων αφήνοντας  ανυπεράσπιστο τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιογενών βλαβών και φλεγμονών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση θηλωμάτων είναι η ορμονική ανισορροπία ,σακχαρώδης διαβήτης  όπως και όσοι νοσούν από χρόνιες φλεγμονές όπως προβλήματα με τον Θυρεοειδή, ή με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (κόπωση των επινεφριδίων), με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ;
Η διάγνωση των θηλωμάτων γίνεται με την κλινική εξέταση και σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η λήψη βιοψίας. Η αφαίρεση των θηλωμάτων είναι σημαντική τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για αισθητικούς. Μέχρι τότε όμως ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί κάποια προληπτικά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος επέκτασης των βλαβών.

Οι συνηθέστερες συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνων την αποφυγή του ξυρίσματος ή ξυσίματος της περιοχής των θηλωμάτων, την αποφυγή κοσμημάτων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό και διασπορά των βλαβών, την αποφυγή έντονου τριψίματος με πετσέτες, την καταπολέμηση του ιδρώτα, τα συχνά ντούς και τη μείωση του σωματικού βάρους ώστε να μειωθούν οι πτυχώσεις του σώματος και η εφίδρωση.

Η θεραπεία των θηλωμάτων γίνεται με διαθερμοπηξία ή κρυοθεραπεία.