ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ;
Τα κονδυλώματα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τα γνωστά σε όλους οξυτενή κονδυλώματα (Genital warts) αποτελώντας μια από τις πιο υψηλής μεταδοτικότητας παθήσεις της εποχής μας. Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και είναι εξαιρετικά σύνηθες στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό αφού προσβάλει κυρίως την δερματική περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, αλλοιώνοντας τους βλεννογόνους. Επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες κυρίως της αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά δεν αποκλείονται και οι ωριμότερης ή βρεφικής, αφού μπορεί να μεταδοθούν και κατά την διάρκεια του τοκετού από την μητέρα στο νεογνό.
ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;
Ο HPV μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων. Μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, οι περισσότεροι όμως δε θα το μάθουν ποτέ, καθώς ο ιός είναι συχνά ασυμπτωματικός. Η απλή όμως μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο γιαυτό η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης.
Η εντόπιση κονδυλωμάτων στις γυναίκες προκύπτει συνήθως στην περιοχή του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθούν και στην ουροδόχο κύστη. Είναι αναγκαίο να γίνει σαφές, ότι κάθε ενεργά σεξουαλική γυναίκα, είναι πιθανό να προσληφθεί από τον ιό.
Η εντόπιση κονδυλωμάτων στους άνδρες συνήθως γίνεται στην περιοχή της βαλάνου, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να εντοπιστούν και στην ουροδόχο κύστη, όπως και στις γυναίκες.
Το 80% μάλιστα, τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους έχουν προσληφθεί από λοίμωξη σε κάποια από τα 100 περίπου στελέχη που έχουν προκύψει από τον HPV (τα 40 από τα οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα). Οι τρόποι μετάδοσης είναι:
Καθαρά σεξουαλική μετάδοση
- Από την δερματική επαφή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ακόμα και αν γίνεται η χρήση προφυλακτικού
- Από την εισχώρηση, χωρίς προφυλακτικό
- Από την πρωκτική επαφή
- Από την στοματική επαφή
- Από ερωτικά βοηθήματα (π.χ. δονητές)
Μη σεξουαλική μετάδοση
- Από την μητέρα στο παιδί, κατά την διάρκεια του τοκετού, σε ποσοστό 4%
- Από αυτοενοφθαλμισμό, την μετάδοση μικροβίου από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη (π.χ. μέσω του ξυρίσματος)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 10% αυτών που θα μολυνθούν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί μόνο λίγοι θα εκδηλώσουν αλλοιώσεις που φαίνονται με το γυμνό μάτι.
Οι εμφανείς αλλοιώσεις είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα, ένα μέρος των προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και οι διηθητικοί καρκίνοι. Τα οξυτενή κονδυλώματα προεξέχουν από το δέρμα, είναι εμφανή και συνήθως ψηλαφώνται.
Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έμφανίζουν συμπτώματα δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα και ανάλογα με το μέγεθος, βεβαίως και την ανατομική τους θέση, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα (κνησμό) καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.
Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες μπορεί να προκαλεσουν κνησμό (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής περιοχης ,επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια καθως δεν αποκλείονται αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις προσβολής από ιούς, η θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική και παρατηρούνται υποτροπές. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων. Aπό τη στιγμή που θα κολλήσεις τον ιό, παραμένεις φορέας του και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ο ιός να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία. Αν και τα κονδυλώματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και με επιτυχία να τα αφαιρέσουμε από την πάσχουσα περιοχή, ο ιός HPV μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό καθώς όταν δημιουργήσει την μόλυνση στα κύτταρα, παραμένει εκεί, χωρίς να μπορεί να τα εγκαταλείψει.
Οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται κυρίως με τους παρακάτω τρόπους :
Κρυοπηξία, Διαθερμοπηξία, laser και η αφαίρεση (εκτομή) των κονδυλωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση βάσει της κλινικής εξέτασης και η άμεση εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης εξασφαλίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΣΟΥΝ;
Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε μεταδόθηκε ο ιός, γιατί τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα μιας εβδομάδας, μερικών μηνών ή ακόμη και ποτέ μετά από επαφή με άτομο το οποίο είναι φορέας του ιού. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από τη θεραπεία θα πάψει να μεταδίδεται ο ιός από τη θεραπευμένη περιοχή.
Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο εκάστοτε οργανισμός, μπορεί να καταστείλει την φλεγμονή, να αντιμετωπίσει τον ιο ή να τον καταστήσει αδρανή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ακόμα και αν η φλεγμονή υποκύψει, ο ιός παραμένει προσκολλημένος στα κύτταρα της βασικής μεμβράνης. Αυτό σημαίνει ότι οι ευπαθείς ομάδες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να επανεμφανίσουν τα κονδυλώματα.
Παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνισή τους είναι ο διαβήτης, οι ανοσολογικές ανεπάρκειες και τα ανοσοκατασταλτικά, η μη χρήση προφυλακτικού, η έλλειψη καλού ύπνου και υγιεινής διατροφής και το κάπνισμα.