ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

spiloi

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ;
Η Δερματοσκόπηση αποτελεί ειδική απεικονιστική μέθοδο που διενεργείται σε σπίλους, καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες του δέρματος. Είναι μια μη επεμβατική, διαγνωστική τεχνική μέσω της οποίας μπορούμε να μεγεθύνουμε τις βλάβες του δέρματος σε τέτοιο βαθμό ώστε  να γίνεται ορατή η ποικιλομορφία στο χρώμα, η αρχιτεκτονική και τα ειδικότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Οι σπίλοι (κοινώς γνωστοί ως ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Οι σπίλοι υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους κάποιοι από τους οποιους παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι).

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΠΙΛΩΝ;
Κρίνεται απαραιτητος ο τακτικός έλεγχος καθότι η  δερματοσκόπηση όπως και η χαρτογράφιση των σπίλων αποτελούν μέτρα πρόληψης βελτιώνοντας την διάγνωση των μελαγχρωματικών και μη-μελαγχρωματικών, καλόηθων και κακόηθων βλαβών του δέρματος, με κυριότερο όφελος την συμβολή  στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι σπίλοι είναι το γεγονός ότι ενίοτε αποτελούν το υπόστρωμα πάνω όπου αναπτύσσεται κακόηθες μελάνωμα ( ο πλέον επιθετικός κακοήθης όγκος του δέρματος.) Αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω ομάδες η δερματοσκόπηση σπίλων ίσως σας είναι απαραίτητη:

 • Άτομα με πολλαπλούς – δυσπλαστικούς σπίλους
 • Άτομα με ιστορικό οικογενειακό η ατομικό μελανώματος
 • Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ;
‘Οσον αφορά στους μελαγχρωματικούς σπίλους εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η αυτοεξέταση του ασθενούς. Αν διαπιστώσετε μεταβολές σε ένα σπίλο συστήνεται η απαραιτητη κλινική εξέταση από τον δερματολόγο σας.

Ως αξιοσημείωτες μεταβολές σε ένα σπίλο θεωρούνται:
Αιφνίδια αιμοραγία (χωρις να έχει προέλθει τραυματισμός), μεταβολή του χρωματισμού, αλλαγές στο σχήμα (εμφάνιση γωνιών στο περίγραμμα ή ψευδοποδίων), αλλαγές στο σπίλο ή στην γύρω περιοχή του δέρματος (ερύθημα, οίδημα, ελκος  κ.α), εμφάνιση νέων σπίλων, (ειδικά αν αυτοί εμφανίζονται μετά την ηλικία των 25 ετών.)

Η αξιολόγηση των ύποπτων σπίλων γίνεται με βάση ορισμένων χαρακτηριστικών που αναφέρονται διεθνώς ως ABCD:

 • Asymmetry: Ασυμμετρία μεταξύ αριστερού και δεξιού μέρους
 • Border: Υπάρχει δυσκολία στον καθορισμό των ορίων (πχ. δαντελωτή όψη)
 • Color: Δεν είναι ομοιόμορφος ο χρωματισμός του σπίλου
 • Diameter: Μεγαλύτερη από 6mm διάμετρος του σπίλου

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:

 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα μαλλια και φακιδες. (Ο κίνδυνος μελανώματος είναι πολύ υψηλότερος για τα άτομα με λευκό δέρμα με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, μπλε ή πράσινα μάτια, ή ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα.)
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο/ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία. (Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα μελανώματα. Το φως του ήλιου καθως και το solarium αποτελούν ακτίνες UV . Οι UV ακτίνες βλάπτουν το DNA των κυττάρων του δέρματος, ο καρκίνος του δέρματος αρχίζει όταν αυτή η βλάβη επηρεάζει το DNA των γονιδίων που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.)
 • Δυσπλαστικοί σπίλοι. (Μοιάζουν λίγο σαν κανονικοί σπίλοι αλλά έχουν κάποια χαρακτηριστικά του μελανώματος. Συχνά είναι μεγαλύτεροι και έχουν ακανόνιστο σχήμα ή χρώμα)
 • Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. (Ο κίνδυνος για μελάνωμα είναι μεγαλύτερος εάν ένας ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού είχε μελάνωμα. Περίπου το 10% όλων των ατόμων με μελάνωμα έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.)
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. (Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (από ορισμένες ασθένειες ή ιατρικές θεραπείες) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολλούς τύπους καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.)