ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Αφροδίσια νοσήματα η αλλιώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια, σε ιούς, σε παράσιτα ή σε πρωτόζωα.

Τυπικά παραδείγματα ασθενειών που οφείλονται σε βακτήρια είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Ιογενή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι o HPV, η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, ο Ιός Έρπης, το AIDS και άλλα. Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τη μετάδοση κάποιων από αυτά τα νοσήματα, όπως το AIDS.

Αν και υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη αφροδίσιων νοσηματων (ΣΜΝ-σεξουαλικώς μεταδισομενα νοσήματα), τα πλέον συχνά θεωρούνται ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα οξυτενή κονδυλώματα, τα χλαμύδια, η βλεννόρροια, η σύφιλη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΟΥΝ;
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε γενικές γραμμές μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι οργανισμοί που τα προκαλούν μπορούν να μεταφερθούν από άτομο σε άτομο μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών, ή και άλλων σωματικών υγρών. Κάποια από τα νοσήματα αυτά μπορούν να μεταδοθούν και χωρίς τη σεξουαλική επαφή, όπως για παράδειγμα κατά τον τοκετό, ή την κύηση όπου υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος από τη μητέρα στο παιδί, ή ακόμα και μέσω μιας μετάγγισης μολυσμένου αίματος, καθώς και στην περίπτωση της κοινής χρήση συρίγγων.

Ανάλογα με το ΣΜΝ, ένα άτομο μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να μεταδώσει μια μόλυνση, ακόμα και εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις της νόσου και χωρις αν εχει αναπτύξει τα συμπτωματα.

Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις  χλαμυδιακές λοιμώξεις,  τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟΥ  ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ;
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, μπορεί να προσδώσει τελείως διαφορετική πορεία και πρόγνωση, ακόμη και όταν πρόκειται για το πιο επικίνδυνο εξ αυτών, το AIDS. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε ένα τακτικό προληπτικό έλεγχο για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν έχουν συμπτώματα.

Εάν το σεξουαλικό σας ιστορικό και τα τρέχοντα σημεία και συμπτώματα είναι ενδεικτικά της μόλυνσης σας με ένα ΣΜΝ υπάρχουν εργαστηριακά τεστ που μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, καθώς και να ανιχνεύσουν πιθανές συνυπάρχουσες λοιμώξεις. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του HIV, ή των προχωρημένων σταδίων της σύφιλης.. Εξετάσεις υγρών. Εάν έχετε ενεργά έλκη στα γεννητικά σας όργανα, η εξέταση δειγμάτων των υγρών από αυτά μπορεί να καθορίσουν τον τύπο της λοίμωξης. Τα εργαστηριακά τεστ του υλικού από ένα έλκος, ή κάποιο έκκριμα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση συχνών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια και σε κάποιους ιούς, ενώ βρίσκονται ακόμα σε αρχικό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ,ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα ΣΜΝ έχουν ένα μεγάλο εύρος σημείων και συμπτωμάτων και γι’ αυτό συχνά παραμένουν απαρατήρητα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, ή να διαγνωστεί ο/η σύντροφος. Η ύπαρξη των παρακάτω συµπτωµάτων δεν σηµαίνει υποχρεωτικά την προσβολή του ατόµου από σεξουαλικώς µεταδιδόµενη ασθένεια. Όµως ηγονόρροια, τα χλαµύδια, η σύφιλη και ο έρπης των γεννητικών οργάνωνµπορούν να τα προκαλέσουν. Τα σημεία και τα συμπτώματα που είναι ενδεικτικά της ύπαρξης κάποιου ΣΜΝ περιλαμβάνουν:

  • Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και η σύφιλη μπορούν να προκαλέσουν έλκη στη γεννητική και πρωκτική περιοχή.
  • Αίσθημα πόνου, ή καύσου κατά την ούρηση.
  • Εκκρίσεις από το πέος που έχουν χρώμα όπως το πύον, ή ακόμη και διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα.
  • Εκκρίσεις από τον κόλπο: αλλαγή στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των κολπικών υγρών.
  • Ανώμαλες αιμορραγίες από τον κόλπο.
  • Επώδυνοι, διογκωμένοι λεμφαδένες, εντοπισμένοι κυρίως στη βουβωνική περιοχή, αλλά κάποιες φορές πιο εξαπλωμένοι.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Οι σεξουαλικώς µεταδιδόµενες ασθένειες είναι συχνή αιτία δυσπαρευνίας. Αυτή η δυσπαρευνία συνοδεύεται και από ανώµαλες εκκρίσεις από τον κόλπο, απώλεια αίµατος, δυσουρία ή ακόµη από έλκη των γεννητικών οργάνων.
  • Εξάνθημα στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο έγκαιρος εντοπισμός και η θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν την ασθένεια. Καταλυτικός παράγοντας είναι η  πρόληψη της διασποράς των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων η οποία προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και πρακτικών. Ο τακτικός έλεγχος επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη και μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της σεξουαλικής μετάδοσης των ΣΜΝ είναι να αποφεύγεται η επαφή με μέλη του σώματος ή υγρά που μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά με ένα μολυσμένο σύντροφο. Η σωστή χρήση των προφυλακτικών μειώνει την επαφή και τους κινδύνους. Παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό για τον περιορισμό της έκθεσης, κάποια μετάδοση της νόσου μπορεί να συμβεί ακόμα και με προφυλακτικό.

Τα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, αν και η αντιμετώπισή τους επιπλέκεται από το γεγονός της ασυμπτωματικής τους μετάδοσης, όπως στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων και των κονδυλωμάτων.

Κάποια αντιμετωπίζονται μόνο με συμπτωματική θεραπεία  και σε κάποια η θεραπεία είναι ριζική. Σημασία έχει ότι δεν παρέχει ανοσία και υπάρχει  κίνδυνος επαναμόλυνσης αν δεν ακολουθήσουν ταυτόχρονη θεραπεία και οι σεξουαλικοί σύντροφοι του πάσχοντα ώστε να διακοπεί ο κύκλος της μετάδοσης.