ΑΛΩΠΕΚΙΑ

alopekia

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
H αλωπεκία είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή στην οποία παρατηρείται  έλλειψη ή και αραίωση  των τριχών της κεφαλής. Η απώλεια τριχών συνήθως επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σε άλλες περιοχές του σώματος.  Η κατάσταση σπάνια έχει ως αποτέλεσμα την ολική απώλεια μαλλιών  αλλά μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη των τριχών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ
Η ακριβής αιτία της αλωπεκίας δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχή. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα σας ενάντια σε ξένους εισβολείς, όπως ιούς και βακτηρίδια. Αν έχετε αλωπεκία λοιπον,το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τους θύλακες των τριχών σας.
Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων, αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης-το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Μετά το πέρας της φάσης τελογένεσης, περίπου μετά από 3 μήνες, τα μαλλιά αποπίπτουν. Μόνο αν σταματήσει η προσβολή των τριχοθυλακίων από τα Τ-λεμφοκύτταρα θα μπορέσουν τα μαλλιά να επανέλθουν και πάλι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ
Η Αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή τριχοφυΐας και παρουσιάζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τη μορφή, τη βαρύτητα ή τη διάρκεια του φαινομένου. Η αλωπεκία χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες την ουλωτική αλωπεκία και την μη ουλωτική αλωπεκία.

Στην ουλωτική αλωπεκία υπάρχει ουλοποίηση του δέρματος, καταστροφή των τριχοθυλακίων και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μόνιμη αλωπεκία. Αν η ουλωτική αλωπεκία είναι απλή τότε προχωρά σταδιακά, ενώ αν υπάρχει μεγάλη φλεγμονή τότε προχωρά πολύ γρήγορα και υπάρχει ταυτόχρονα φαγούρα και πόνος στα σημεία αυτά.
Τα αίτια της ουλωτικής αλωπεκίας, σε γενικές γραμμές είναι φλεγμονές, δερματοπάθειες, κληρονομικά αίτια και νεοπλασίες. Η ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε 2 είδη, την πρωτογενή και την δευτερογενή ουλωτική αλωπεκία. Στην πρωτογενή, η επίδραση της φλεγμονής γίνεται μόνο στα τριχοθυλάκια ενώ στην δευτερογενή η επίδραση είναι ευρύτερη και ενδέχεται να υπάρχουν εξωτερικοί λόγοι όπως ακτινοβολία, έγκαυμα, μόλυνση κ.α.

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία και εμφανίζονται σε αρκετές μορφές

  • Ανδρογενετική τυπου αλωπεκία (φαλάκρα)
  • Φυσιολογική Αλωπεκία
  • Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)
  • Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen Effluvium)
  • Τριχορροή (effluvium) αναγενή ή τελογενή
  • Αλωπεκίες από επίδραση βλαπτικών παραγόντων
  • Τραυματικές Αλωπεκιες

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αρχικά ακολουθείται  κλινική εξέταση αποκλείωντας άλλες καταστάσεις που προκαλούν απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των μυκητιασικών λοιμώξεων.Στην πορεία αφου γίνει η κατάλληλη διάγνωση ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της αλωπεκίας, γίνεται και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως με φαρμακευτική αγωγή . Η πιο κοινή μορφή θεραπείας της αλωπεκίας είναι η χρήση κορτικοστεροειδών και Μινοξιδίλης.